Majoritatea oamenilor au auzit câte ceva despre terapia craniosacrală (biodinamica craniosacrala integrata ), despre cum funcționează ea, cum ne ajută, ce tratează, cum se manifestă ?; insa foarte puțini știu cum a fost descoperită această terapie, cum a fost descoperit ritmul craniosacral din corpul nostru?!
Așadar, mai jos voi scrie despre istoricul Biodinamicii Craniosacrale Integrate, pentru a face acestă benefică terapie mai cunoscută în rândul tuturor oamenilor.

Biodinamică Craniosacrală Integrată

Istoric
Biodinamica Craniosacrală Integrată îşi are rădăcinile în osteopatie, tratament descoperit și introdus în rândul terapiilor alopate și complementare în 1874 de Dr. Andrew Taylor Still. După dr. Stiil fluxul liber al lichidelor din ţesuturi - sângele, limfa, lichidele dintre celule – constituie esenţa sănătăţii. Aceste lichide răspund de nutriţia şi oxigenarea celulelor şi de eliminarea toxinelor.
Still a studiat interdependența dintre toate părțile corpului, și el a descoperit că acționând asupra unei anumite zone ale corpului este influențat tot corpul. Dacă dezechilibrele în funcţionarea ţesuturilor sunt tratate în timp, atunci procesul decurgerii îmbolnăvirilor cauzate de funcţionarea defectuoasă ale acestora, poate fi schimbat sau chiar inversat.
Biologul german Rudolf Virchow în 1885 a scris prima dată în publicațiile lui despre unicitatea și individualitatea corpului uman. El a fost printre primii specialiști care au încercat să demonstreze că orice modificare la nivel celular influențează întregul corp.
În 1857 chimistul Luis Pasteur studia echilibrul dintre floră și faună, timp în care Claud Bernard încerca să demonstreze că echilibrul ecologic influențează funcționarea echilibrată a corpului uman. Folosinduse de descoperirile recente din timpul lui, dr. Still s-a focusat pe restabilirea în mod natural în corpul uman, și în 1874 a fixat cele 4 esențe de bază ale osteopatiei:
1. Fiinţa umană este integritatea armonioasă dintre Corp, Mental şi Spiritual
2. Organismul dispune de puteri de autovindecare, de mecanisme de autoreglare şi de sisteme de autovindecare
3. Corpul este format din astfel de sisteme de ţesuturi, care sunt legate între ele, și sunt de nedespărţit
4 Având la bază cele trei idei de mai sus: terapia constă în restabilirea integrităţii între Corp, Mental şi Spiritual, activarea puterilor de autovindecare, precum şi restabilirea relaţiilor de sinteză în interiorul ţesuturilor şi între sistemele de ţesuturi.

„ PULSUL sau SUFLUL VIEŢII”
Bazele tehnicii terapeutice craniosacrale au fost pusă între anii 193O-194O de dr. William Garner Sutherland, discipol al Dr Still. El a dovedit medical că lichidul cerebrospinal care irigă creierul şi măduva - produs pe peretele ventriculelor, are un puls ritmic. Acest puls ritmic compus din flexie (expansiunea lichidului) şi extensie (retragerea lichidului) poate fi simţit-palpat în orice os sau în orice ţesut din corp, datorită faptului că lichidul irigă tot corpul, și pătrunde peste tot.. Acest puls (6-14 cicluri pe minut) numai atunci funcţionează armonios şi neperturbat dacă oasele craniene au o anumită elasticitate şi pot urmări fazele de umplere şi de golire ale acestui lichid cerebrospinal. Tot el a punctat importanța mișcării libere ale oaselor craniene.
Dr Randolph Stone, osteopat, chiropractor, în conceptul său craniosacral introduce deja noțiunea de polaritatea corpului, și face mai departe conexiuni între restabilirea energetica a corpului, funcționarea anatomică optimă, și noțiunile medicinei ayurvedice.
Învățăturile taoiste la rândul lor spun că, totul este un întreg și funcționeză bine în armonie, totul este o experiență. Totul se întâmplă de la sine putere după legile universului și ale naturii, doar trebuie să închidem gura, să oprim mintea și să permitem lucrurilor să se întâmple, în liniște, în armonie cu întregul și vom constata că armonia se restabilește de la sine.
În anii 1970 ,Dr. John Upledger a dezvoltat şi perfecţionat tehnicile terapiei CranioSacrale după ce a observant și a început să caute raspunsuri la un sistem mai puțin cunoscut al corpului.
Dr Upledger relatează experiențele personale de dezvoltare și explorare a tehnicilor blânde care intensifică activitatea sistemului craniosacral, locul în care funcționeaza creierul si măduva spinării.

Fiziokinetoterapeut/Terapeut în terapii complementare ,
Claudia – Maria Șandru

Despre experiențele relatate de Dr John Upledger, gasiți în articolul următor ” Descoperirea pulsului craniosacral în timpul unei intervenții chirurgicale”.

 

Acest site foloseste cookies.Prin continuarea navigării vă daţi acordul. Afla mai multe