ibuprofen

Ce sunt antioxidantele? Antioxidantele sunt molecule naturale protectoare pe care MAMA NATURA  le-a distribuit intr-o gama larga de alimente. Ele ne protejeaza ADN-ul nostru in celulele sanatoase de distrugerea provocata de radicalii liberi care sunt chimicale pe care organismul nostru le absoare din lucruri ca fumul de tigara, poluarea, mancarea prajita sau alte surse din mediu. Deci , antioxidantii ne protejeaza ADN-ul de daunele ce pot provoca cancerul.
Originara din India, folosita in cadrul medicinei Ayurvedice de mai bine de 2000 de ani, curcuma longa sau sofranul Indian (turmericul) ii fascineaza in continuare pe cercetatorii din lumea intreaga datorita numeroaselor virtuti terapeutice.
Curcuma impotriva tulburarilor digestive. Daca suferi de sindromul intestinului iritabil, de dureri de stomac, greturi sau pierderea apetitului, curcuma este mirodenia care va trata aceste diferite afectiuni ale sistemului digestiv. Stimuland ficatul si vezica biliara, curcuma imbunatateste in mod considerabil digestia. Mai mult decat o actiune curativa, curcuma are un rol preventiv in ceea ce priveste ulcerul la stomac, avand un efect protector asupra mucoasei gastrice.
Chiar daca inca nu s-au stabilit toate mecanismele, curcuma are o actiune anti-canceroasa asupra cancerului la colon si altor tipuri de cancer (cancer la stomac, cancer de piele, cancer la san sau cancer la prostata, leucemie). Conform cercetatorilor, curcuma are capacitatea de a frana cresterea tumorilor canceroase inhiband productia citokinelor (molecule aflate la originea procesului inflamator). Pentru efect preventiv, se recomanda consumul unei linguri de curcuma pudra. Cu piper daca este posibil deoarece imbunatateste absorbtia intestinala.
Curcuma este eficienta si impotriva maladiei Alzheimer. Curcumina, principiul activ din curcuma lupta si distruge depozitele de proteine beta-amiloide, placi de proteine care se formeaza in vasele de sange ale persoanelor afectate de maladia Alzheimer. O actiune atat curativa cat si preventiva deoarece in India, tara mare consumatoare de curcuma, numarul persoanelor afecatate de Alzheimer este extrem de scazut.
Curcuma poate sa amelioreze durerile. Curcuma este un anti-inflamatoriu puternic a carei actiune este comparabila cu cea a cortizonului. Drept urmare, aceasta mirodenie se poate folosi pe post de antalgic pentru ameliorarea si tratarea durerilor legate de reumatism, artrita, dureri musculare sau tendinita. Curcuma poate sa amelioreze si durerile menstruale. Pentru un efect semnificativ, se recomanda suplimentele pe baza de curcumina.
Curcuma intareste sistemul imunitar. Curcumina, un compus al familiei curcuminoidelor este un antioxidant mai activ decat Vitamina E in lupta impotriva radicalilor liberi. Radicalii liberi au tendinta sa se slabeasca organismul in momentul in care acesta este expus unei stari de stres precum frigul sau umiditatea, il face mai vulnerabil in fata virusurilor. Curcuma reprezinta un aliat de pret pentru a trece cu bine peste perioada de iarna.
Curcuma are capacitatea de a preveni bolile cardiovasculare. Curcuma cumuleaza o serie de proprietati protectoare asupra sistemului cardiovascular. Pe de o parte, contribuie la diminuarea nivelului de colesterol, pe de alta parte imbunatateste fluiditatea sangelui incetinind agregarea plachetara.

Fiziokinetoterapeut,
   Claudia Maria Sandru

Acest site foloseste cookies.Prin continuarea navigării vă daţi acordul. Afla mai multe