C

e este sistemul limfatic?
 Sistemul limfatic constituie un sistem paralel cu cel cardiovascular, care transportă sângele prin corp. Limfa există în spațiile dintre majoritatea celulelor și țesuturilor corpului. Capilarele sistemului limfatic sunt de grosimea unei singure celule, făcând foarte ușor pentru orice material, atât cel benefic, cât și cel toxic, să traverseze această subțire barieră.
Aceste capilare transportă limfa în vase limfatice mai mari, care se conectează cu ganglionii limfatici. Amidgalele, splina și timusul sunt și ele parți ale sistemului limfatic. Limfa nu este continută în epidermă, unghii, păr, retină, cartilagii și creier.
  Limfa este densă în proteine, despre care savanții cred că atrag celulele albe sangvine către sistemul limfatic. Sângele nu conține aceste proteine. Mai sunt de asemenea un numar de gene care sunt exprimate în sistemul limfatic, nefiind parte a sistemului cardiovascular.
Totuși un număr de markeri pentru sânge sunt prezenți în sistemul limfatic în timpul dezvoltării unui embrion, ceea ce indică faptul că cele doua sisteme nu sunt reciproc exclusive.

    Sistemul limfatic ar putea fi adevăratul vindecător al trupului
Sistemul limfatic este esențial atât pentru repararea țesuturilor, cât și pentru inflamarea majorității organelor din corpul uman.
Orice disfuncție din sistemul limfatic, fie genetică sau dezvoltată mai târziu, are ca rezultate blocajul curgerii limfei. Disfuncția duce și la afectarea sistemului imunitar, oferind o oportunitate pentru tumorile maligne să se stabilească în nodulii limfatici.
Pe durata reparării țesuturilor, celulele limfatice rămân separate de celulele sangvine. Acest lucru poate fi ușor observat în vindecarea unei bașici, dar savanții nu știu de ce se întâmplă asta. Ei au identificat câteva molecule despre care se crede că sunt responsabile cu regenerarea țesuturilor, dar savanții nu cunosc cu claritate procesul exact care intervine în decursul reparării țesutului.
   Oamenii de știință știu mai clar cum lucrează limfedemul. Limfedemul este cauzat fie de un sistem limfatic ce funcționează deficitar, fie de un blocaj, fie de hipoplazie – o dezvoltare incompletă a sistemului limfatic.
Genetica intervine și ea, cel putin parțial. Totuși majoritatea cazurilor de limfedem sunt asociate cu disfuncționalități ale organelor aparținând celorlalte sisteme.
Stimulare, eliminare, destindere…
   Drenajul limfei  se face exclusiv manul , NU cu aparatură, deoarece riscurile de blocare a limfei sunt foarte mari , drenajul manual accelerează de zece ori fluxul limfatic, şi asta se vede!  Primul semn de detoxifiere: urina este abundentă şi închisă la culoare. Iar senzaţia de bine şi uşurare este imediată şi durabilă. Plus că pierzi o cantitate semnificativă de apa la nivelul abdomenului, picioarelor şi feţei. Efectele nu se opresc aici, pentru că se pot ameliora şi somnul, eliminarea intestinală sau chiar umorul. Limfa este, de fapt, legată de lichidul cefalo-rahidian, în care se gasesc măduva spinării şi creierul, şi care acţionează asupra sistemului nervos. Optimizarea bunei circulaţii a limfei va contribui la destindere. Prin drenaj, eliminăm şi apa care stagnează şi luptăm contra celulitei. Blocate de apa toxică şi de depozitele de grăsime, ţesuturile se fortifică. Drenajul remodelează, cel mai adesea, cu ajutorul unei pierderi în kilograme.

Ce contraindicatii are drenajul limfatic?
–  Contraindicaţiile de care trebuie să ţinem cont sunt:
infecţiile acute;
sindroamele febrile;
inflamaţiile la debut;
trombozele venoase;
afecţiunile cardiace majore decompensate, respectiv angina pectorală, obstrucţiile coronariene şi valvulopatiile semnificative, insuficienţa cardiacă.

Alte contraindicaţii sunt hemoragiile şi procesele neoplazice active, în această ultimă situaţie, contraindicaţia se adreseaza mai mult terapeutului pentru înlaturarea oricărei suspiciuni de agravare a stării pacientului.

Cat de des trebuie sa se apeleze la aceasta procedura?
–  In general, sunt indicate 3-4 şedinţe pe săptămână până la stabilizarea pacientului . După care o şedinţă pe săptămână pentru o bună funcţionare a sistemului limfatic .

Indicaţiile drenajului limfatic manual sunt : 
* edeme posttraumatice şi postoperatorii din : fracturi, entorse, hematoame, algodistrofie, limfedemul braţului postmastectomie
* afecţiuni de origine circulatorie : insuficienţa venoasă, insuficienţa limfatică, varice,  celulită, sindrom Meniere
* afecţiuni respiratorii : astm, bronşită, mucoviscidoză
* afecţiuni reumatismale : cervicalgii, sindrom dureros lombar, periartrită scapulohumerală, coxartroză, gonartroză
* infecţii : gripă, sinuzită, mononucleoză
* afecţiuni ale sistemului nervos : nevralgii (trigemen, facial, intercostal), sechele după accident vascular cerebral, infirmitate motorie cerebrală, stres, insomnie, migrene
* obezitate cu retenţie hidrică

Efectele drenajului limfatic sunt următoarele :
•  întăreşte sistemul imunitar prin stimularea ganglionilor limfatici,
•  dinamizează circulaţia limfei în spaţiile intercelulare,
•  accelerează curentul limfatic şi eliminarea rapidă a rezidurilor toxice,
•  antrenează toxinele care blochează procesele fiziologice,
•  intensifică schimburile nutritive şi eliminarea toxinelor din corp,
•  uşurează transportul acizilor graşi şi a colesterolului,
•  prin masaj, sistemul limfatic se intensifică de pâna la 10-15 ori !

Acest site foloseste cookies.Prin continuarea navigării vă daţi acordul. Afla mai multe