A

plicată cu succes de mii de ani în tratarea a numeroase boli, terapia cu lipitori, numită ştiinţific hirudoterapie, este recunoscută în multe ţări dezvoltate drept una dintre cele mai benefice metode complementare de tratament. Astfel se face că în Rusia, SUA, Germania, Marea Britanie, Franţa, China sau Turcia, hirudoterapia este folosită pe scară largă, prin decizie guvernamentală, în majoritatea spitalelor de stat. Din fericire de câţiva ani şi in Romania, hirudoterapia a început să fie acceptată şi  integrată în unele spitale şi clinici medicale. Însă doar 25% dintre pacienţi sunt deschişi spre această terapie, teama cea mai mare fiind de aspectul lipitorii şi de impactul psihologic. Oamenii au o repulsie, o frică pentru aceste vieţuitoare date de la Dumnezeu în scop medical,terapeutic, însă după prima aplicare repulsia trece şi când în interiorul corpului se simte o stare de îmbunătăţire a sănătăţii, oamenii încep să le îndragească şi să fie cerute din ce în ce mai mult în terapie.

Cum acţionează lipitoarea?
Pentru ca există diverse mituri despre aplicarea lipitorilor, iar multe persoane ştiu despre lipitori ca doar”sug sânge” şi că ele se aşează acolo unde simt, ei bine nu e chiar aşa în zilele noastre când, medicina şi ştiinţa au evoluat atât de mult.  Aşadar, lipitoarea de regulă se pune pe o zonă cheie din corp, sau pe zone unde dorim să actioneze mai profund, ea acţionează pe o rază de 10 cm2 . Ea fiind un "răpitor", va face incizia acolo unde pulsaţia sângelul este mai puternică. Lipitoarea are 5 perechi de ochi şi 3 dinţi de hitină cu, care de altfel face şi incizia, gandiţi-vă la o micro chirurgie, asta face şi lipitoarea prin micro incizia făcută,o chirurgie,  de aceea după aplicare se sângerează câteva ore. După ce face incizia primele 10 minute "vaccinează" corpul natural cu substanţa vindecatoare, iar apoi începe exctracţia de plasmă, de sânge.  Substanţa activa este hirudina, de aici şi numele de hirudoterapie.
Hirudoterapie

Deci, ce este Hirudina, şi de ce ea nu poate fi primită pe cale artificiala? Cu toţii cunoaştem legea naturii care s-a străduit să ne asigure din plin cu toate cele necesare activităţii noastre vitale, cum ar fi animale, plante, apa etc. Lipitoarea ca şi albina este una din animalele create de natura pentru a ajuta omul la regenerarea sănătaţii. O mică cantitate de hirudină are un mare efect în tratament. Nici o altă substanţă din natură sau creată artificial nu poate da efectul de hemoragie timp de 24-48 ore în locul aplicării procedurii.
Însăşi Hirudina este o puternică substanţă bioactivă, care constă din 65 de aminoacizi având capacitatea antiinflamatorie, cu efect anestezic, dezinfectant. Hirudina îmbunătăţeşte microcirculaţia sângelui în ţesuturi şi în locul patologic.
Secreţia lipitorii, pe langa hirudina mai contine si alte componente importante in tratament.  Incontestabil, pe primul loc este acţiunea anticoagulantă şi trombolitică, cu care putem liza (topi) trombii, indiferent de mărimea lor, de pe toate vasele sangvine, aflate în orice zonă a corpului. În prezent, medicina utilizează multe substanţe anticoagulante de sinteză, dar dozarea lor este foarte dificilă, pentru că pacienţii au reacţii diferite: unii fac hemoragii periculoase (cu risc de deces subit, dacă se rup vasele cerebrale), la alţii se desprind bucăţi mari de trombi, care se deplasează pe vasele sanguine şi dau tromboză pulmonară - o altă cauză de deces. În practică, niciodată nu s-a constatat acest efect în cazul hirudinei! O lipitoare injectează doar 2 ml de hirudină şi extrage 2-8 ml de sânge, iar la o şedinţă de hirudoterapie folosim maximum 10 lipitori. În aceste condiţii, nu pot exista "accidente” generate de doza de hirudină injectată şi nici de cantitatea de sânge extrasă (80 ml). Însă de regulă în cabinet aplicăm la prima şedinţă 2-3 lipitori, iar pe parcursul şedinţelor maxim 5, doar pentru cazuri acute cum este infarctul miocardic , accident vascular cerebral, etc  aplicăm 15-20 lipitori odată.

Ca şi substanţă activă din lipitoare de primă importanţă este hirudina - cel mai puternic anticoagulant  cunoscut la ora actuală în medicină.  Trebuie să se ştie că saliva lipitorilor conţine 45% hirudină! Specialiştii farmacologi au reuşit să extragă hirudină pe cale artificială, din compoziţia întregii soluţii pe care o injectează lipitorile. Dar testele de laborator au demonstrat că ea este sub performanţa salivei de lipitoare, care este mult mai complexă, având un efect terapeutic cu mult mai puternic decât hirudina extrasă artificial.
Lipitorile vii mai conţin şi acid hialuronic natural, care este cu mult mai eficient decât cel realizat prin sinteză, în fabricile de medicamente! Cel natural are o acţiune mai largă, ajută structura ligamentară şi structura musculară să fie mai elastice.
Apoi, nu trebuie să neglijăm factorul reflexogen, din momentul în care lipitoarea face incizia. De regulă, aplicăm lipitorile pe punctele cunoscute în acupunctură şi deblocăm astfel meridianele energetice, efectul curativ fiind mult amplificat.
În 2001 a fost descoperită o altă acţiune terapeutică a lipitorilor: ele generează un ultrasunet biologic intermitent, pe o frecvenţă de la 40 la 250 de megahertzi. Închipuiţi-vă că celulele noastre sunt ca nişte biluţe. Cât stă lipitoarea pe corpul uman, aceste biluţe vibrează, "dansează” pe o "melodie” binefăcătoare. Plecând de la această descoperire, s-a fotografiat aura corpului uman şi s-a constatat că în timpul hirudoterapiei spectrul de culori al aurei (culorile curcubeului) este mult mai viu, mai frumos colorat. În plus, s-a văzut că aura pulsează atât timp cât lipitoarea stă pe corpul uman. De aici s-a tras concluzia că vibraţiile restabilesc câmpul energetic, inclusiv culorile aurei.
Lipitorile au şi o puternică acţiune antibacteriană. Nici în prezent nu se ştie de ce locul inciziei rămâne steril 48 de ore, şi nici o bacterie nu poate să pătrundă pe-acolo în organism. Timp de două zile, zona aceea rămâne curată, nu se poate infecta!
Prima consemnare despre lipitori datează din anul 200 î. Chr, atunci când farmacologul Nicandru din Colofan a constatat că micuţa vietate este benefică în diverse maladii. Legenda spune că regina Egiptului, Cleopatra, care suferea de infertilitate, a acceptat să fie tratată de un medic necunoscut până atunci, Kleomana. După ce a folosit lipitorile, a reuşit să rămână însărcinată. Drept răsplată, Cleopatra a ordonat ca pereţii mormintelor faraonilor egipteni să fie decorate cu lipitori. Ulterior, tratamentele cu lipitori au fost la mare căutare în epoca renascentistă. Pe cale indirectă, astfel de tratamente empirice s-au răspândit, de-a lungul secolelor, în mai toate culturile.
Sankt Petersburg, prima fermă de lipitori
În Rusia, la Sankt Petersburg, în anul 1926, exista deja prima fermă de lipitori medicinale din lume. Tradiţia hirudoterapiei era, însă, mai veche în această ţară, deoarece în timpul războiului Crimeii (1853-1856), din cauza lipsei cronice de medicamente, medicii militari ruşi tratau soldaţii răniţi cu lipitori.
Sângerare şi pansament după fiecare terapie
Aşa cum am spus mai sus, după fiecare incizie pe care o face lipitoare corpul sângerează între 2 şi 48 ore. Asta nu trebuie să ne sperie deorece sângerarea este un proces firesc, în felul acesta se restabileşte microcirculaţia. Odată ce lipitoarea începe extracţia de sânge, corpul începe să producă sânge nou şi în felul acesta se ajută singur în procesul de refacere celulară. Cel mai mult îi sperie pe pacienţi sângeratul de după , când au impresia că o să li se întample ceva rău atunci când trec câteva ore şi sângele nu se mai opreşte, se gandesc că o sa facă  hemoragie, că o să li se întâmple ceva; însă sângerarea se opreşte de la sine în decurs de 12-48 h.

Atâta timp cât incizia sângerează este interzis să se aplice betadină, iod sau spirt!!!!! După ce sângerarea se opreşte se poate aplica iod.

Pansamentul

După ce lipitoare se desprinde,locul va sângera, iar pe zona respectivă se va aplica un pansament format dintr-un absorbant, care se va fixa ferm cu un leucoplast, se aplică un pansament pe fiecare incizie, însă de fiecare dată învăţăm pacientul cum să îşi aplice acasă pansament, deoarece el trebuie schimbat de câteva ori.
Timpul de sângerare nu trebuie să ne sperie , el difera de la o persoana la alta, este o reactie normală a corpului, ceea ce se datoreaza substanţelor ce le conţine lipitoarea, sângerarea se opreşte de la sine.
Zona respectivă se ţine sub pansament timp de 24 – 48 h, pană vă înceta sângerarea.
Deasemenea este contraindicată spălarea zonei timp de 24-48 ore  pentru a permite vindecarea cât mai rapidă a tegumentului.
În tot acest timp este recomandat să se ţină legatură cu personalul medical specializat pentru a monitoriza procesul de vindecare. Personalul medical care aplică lipitorile are obligaţia ca după fiecare terapie să asigure suport pacientului în fiecare moment când acesta îl solicită, oferindu-I sfaturi şi atenţia necesară.
Zona de incizie va prezenta un eritem local, cu prurit (mâncărime) localizat în zona de aplicare a lipitorii. Este o reactie normala a corpului, eritemul şi pruritul vor disparea odată cu vindecarea tegumentului.


Indicaţii şi contraindicaţii

SISTEMUL CARDIOVASCULAR
Boală hipertonică
Boală ischemică a inimii
Cardioscleroză
Ateroscleroză
Trombofleită
Varice
Hemoroizi
Distonia neurocirculatorie
Infarct miocardic acut
HTA

BOLI REUMATICE
Reumatism
Artrită reumatoidală
Sclerodermie
Artrite

BOLI METABOLICE
Obezitate
Gută
Diateză

GINECOLOGIE
Endometrite (procese inflamatorii ale bazinetului mic)
Parametrite
Adenomioză
Endometrioză
Chisturi ovariene
Miom uterin
Varice a bazinetului
Menopauză
Disfuncţia ovarelor
Sterilitate
Amenoree (lipsa ciclului menstrual), dereglări ale cicului menstrual, ciclu dureros

UROLOGIE
Prostatită
Adenoma de prostată
Urolitiază

DERMATOLOGIE
Psoriazis
Eczemă
Acnee
Furunculoză
Neurodermatită

PATOLOGII ENDOCRINE
Glandă tiroidă
Diabet zaharat

BOLILE APARATULUI LOCOMOTOR
Afecţiuni posttraumatice ale oaselor şi articulaţiilor
Spondiloze, Artroze
Osteocondroză

O R L
Otită - Siuzită
Frontită
Etmoidită

STOMATOLOGIE
Parodontoză

DEREGLARI NEUROLOGICE
Encefalopatie toxică
Migrenă
Hipertensiune intracerebrală
Radiculite
Neurite
Hernii de disc
Polineuropatie
Dureri de cap şi ameţeli
Dereglări vegetative, insomnia
Radiculalgii
Neuralgie

BOLILE SIST GASTRO-INTESTINAL
Hepatită B, C
Calculi Biliari
Parametrite
Dischinezie Biliară
Pancreatită
Colită
Colicistită
Constipaţii
Dereglări ale digestiei

Contraindicaţii Absolute
Anemie de orice fel , stadiu avansat
Hemofilie
Diateză hemoragică

Contraindicaţii Parţiale
Sarcină
Hipotonie severă

Terapie cu lipitori
În ce boli acţionează cel mai bine hirudoterapia?

“- Hirudoterapia este recomandată în special pentru afecţiunile sistemului cardiovascular: ischemii, infarct miocardic, aritmii, hipertensiune arterială de toate gradele (inclusiv hipertensiunea renală), miocardiopatii, ateroscleroză. Foarte bine acţionează şi în hipercolesterolemie: normalizează cantitatea de colesterol din sânge, dar şi raportul dintre HDL şi LDL, ceea ce este foarte important. Şi distoniile neurovegetative răspund excelent la tratamentul cu lipitori. Funcţionarea sistemului endocrin (implicit pancreasul, ovarele, tiroida, hipofiza şi suprarenalele) se îmbunătăţeşte în urma tratamentului cu lipitori - am avut rezultate foarte bune la aceşti pacienţi. Prostata este o altă glandă care răspunde foarte bine la tratamentul cu lipitori. Am tratat adenoame, chiar şi cancere de prostată, cu rezultate foarte bune. Bolile sistemului hepato-biliar pot fi tratate, şi ele, cu hirudoterapie. Lipitorile acţionează benefic în hepatita virală cu virusurile A, B, C şi D.

Tratamentul durează mai mult (unu-doi ani), dar virusul dispare complet din corpul uman. Este clar că viruşii hepatitici sunt distruşi de frecvenţa ultrasunetelor emise de lipitori, dar nu şi ciupercile, de aceea nu putem trata infecţiile fungice cronice prin hirudoterapie. Rezultate bune am avut şi în ciroze, unele în stadii avansate, care produceau presiune în vena portă.
Efectele pozitive ale hirudoterapiei se văd şi în bolile gastroenterologice, mai ales la patologia intestinală şi la bolile de stomac, unde se întâlnesc anumite degenerări vasculare care duc la apariţia unor leziuni pe stomac, intestinul gros şi subţire (ulcere, boala Crohn etc.). Mai folosim lipitorile, pentru acţiunea lor antibacteriană, în combaterea Helicobacter Pylori, cu rezultate la fel de bune. Hirudoterapia este eficientă în bolile reumatice (fibromialgii, spondiloze, artroze etc.), dar şi în boala varicoasă ori în tratamentul hemoroizilor.
În afecţiunile oftalmologice, hirudoterapia dă rezultate bune în cataractă, dar mai ales în glaucom, pentru că aici este o problemă vasculară. Prin aplicarea lipitorilor îmbunătăţim microcirculaţia, restabilim irigarea ochiului şi stopăm procesul de degradare a nervului optic, care duce la degenerescenţa maculară. De asemenea, tratamentul este eficient şi în miopii sau hipermiopii.
Tot prin hirudoterapie putem normaliza circulaţia cervicală, pentru asigurarea unei bune irigări cu sânge a creierului.
În cabinetul nostru se folosesc intens lipitorile pentru tratarea coloanei vertebrale - spondiloze, spondilite, hernii de disc etc. Am fost surprinşi să constatăm că lipitorile au puterea să regenereze discurile intervertebrale: au venit pacienţi cu RMN în care se vedea structura discului afectată, iar după 8-12 luni de tratament, când au repetat RMN-ul, discul era perfect normal! Practic, se reface structura discului, inclusiv structura ligamentară şi musculară din zonă! “ Prof Seremet. G

Acest site foloseste cookies.Prin continuarea navigării vă daţi acordul. Afla mai multe