Sistemul limfatic, care este aproape lipit de sistemul imunitar, ajută la curățarea corpului de reziduri metabolice dăunătoare, material străin și resturi celulare. Toate celulele eliberează reziduri metabolice într-o și iau nutrimente dintr-o soluție, numită lichid extracelular sau țesut conjunctiv. Gradul de hrănire și eficiență a celulelor depinde de cât de repede și de complet este eliminat materialul rezidual din lichidul extracelular. Deoarece majoritatea materialelor reziduale nu pot trece direct în sânge pentru excretare, ele se adună în lichidul extracelular până când sunt îndepărtate și detoxificate de sistemul limfatic. Materialul potențial dăunator este filtrat și neutralizat de nodurile limfatice care sunt amplasate strategic în tot corpul. Una dintre funcțiile cheie ale sistemului limfatic este de a păstra lichidul extracelular liber de substanțe toxice, ceea ce face din el un sistem de cea mai mare importanță.
Slaba circulație a sângelui în corp provoacă o supraîncărcare a țesuturilor extracelulare cu reziduri străine dăunătoare și, în consecință, a vaselor limfatice și a nodurilor limfatice. Când drenajul limfatic încetinește sau este blocat, glanda timus, amigdalele și splina încep să se deterioreze chiar repede. Aceste organe formează o parte importantă a sistemului de purificare și imunitate a corpului. În plus, microbii adăpostiți în calculi biliari, pot fi o sursă constantă de repetare a infecției în corp, ceea ce poate face sistemele limfatic si imun insuficiente împotriva unor infecții mai serioase, precum mononucleoza infecțioasă, pojar, febră tifoidă, virusuri, tuberculoză, sifilis, herpes, alergii severe și altele.
Din cauza curgerii biliare limitate în ficat și vezica biliară, intestinului subțire îi este limitată capacitatea de a digera corect alimentele. Aceasta permite unor cantități substanțiale de reziduri și substanțe otrăvitoare, precum cadaverine și putrescine (produse stricate sau alimente putrezite), să pătrundă în canalele limfatice. Aceste toxine, împreună cu grăsimi și proteine, intră în cel mai mare vas limfatic, canalul toracic, la cisterna chyli. Cisterna chyli este alcătuită din vase limfatice dilatate în formă de saci, situate în fața primelor două vertebre lombare la nivelul buricului.
Toxinele, antigenii și proteinele nedigerate din surse animale, inclusiv pește, carne, ouă și produse lactate, precum și proteine plasmatice pierdute, provoacă umflarea și inflamarea acestor saci limfatici, provocând astfel problemele care țin în mare parte de sistemul autoimun.
Dacă sistemul limfatic este unul sănătos, riscurile de boli și probleme sunt foarte mici.
Fiziokinetoterapeut,
Claudia Maria Șandru