centrulsakura@gmail.com       0769231018  Instagram Centrul Sakura    Youtube Centrul Sakura    Facebook Centrul Sakura Terapie Bucuresti                

         0769231018           

Blog Centrul Sakura Bucuresti

TRĂIM O EPIDEMIE HORMONALĂ INVIZIBILĂ
Există o zicală: ”Poveștile sunt informații cu suflet”. În cariera mea de specialist în medicină alternativă integrativă, holistică,  specializată în sănătate oamenilor,( cam 15 ani de carieră până acum) am avut și am prilejul să ascult mii de povești de la pacienții mei, pacientele mele, despre provocările hormonale, boli autoimune și ”stări”- la care sunt supuși oamenii, în special femeile și modul în care acestea le afectează viața. Din pacate, oamenii se îndreaptă spre această ramură a medicinei după ce au umblat ani în șir la medici, și în acești ani în loc să se vindece, mai rău s-au accentuat problemele, pentru că sistemul medical ce știe să facă? Știe să privească omul doar pe bucăți, și de cele mai multe ori ratează cauza și esența. Eu mereu am privit omul ca un întreg, așa cum fiecare dintre noi trebuie să o facem.

SUNTEM FĂCUȚI DUPĂ CHIPUL ȘI ASEMĂNAREA LUI DUMNEZEU ȘI TREBUIE SĂ READUCEM SPIRITUL ÎN ECUAȚIE ATUNCI CĂND VREM SĂ NE ÎMBUNĂȚIM SĂNĂTATEA FIZICĂ ȘI MENTALĂ.

În acest articol o să vorbesc mai mult despre noi-femeile, întrucât noi suntem cele mai afectate hormonal și nebagate în seama de sistemul medical. Însa nu ignor nici provocările hormonale în rândul bărbților și mai ales bolile autoimune, dar despre asta o să fac un articol separat. Astăzi este despre FEMEIE-ZEIȚA SUPREMĂ.

Ni s-a tot spus să avem încredere în sistemul medical și să fim respectuoase. E limpede de înțeles de ce atât de multe femei se decuplează acum cu totul de la sistem și caută alternative. Ni s-a mai spus, de asemenea, că din pricina hormonilor suntem irascibile și iraționale. Sau că problemele noastre nu sunt reale. Într-un studiu, uneia din zece femei cu endometrioză i s-a spus cât se poate de direct ”problema e în capul tău”, iar 20% dintre femei au consultat circa șapte medici în decurs de zece ani până să primească un diagnostic cât de cât adecvat. Aceasta poveste se repetă de mii de ori pe zi, în cabinetele medicilor de pe tot teritoriul țării, sau cred că al lumii. Femeilor li se spune că e normal să simtă durere dacă au un chist ovarian sau ca sindromul ovarelor polichistice este cauzat de faptul că sunt ”prea grase”, și lista poate continua.

Un studiu efectuat în 2010 a constata că ”specialiștii din domeniul sănătății au tendința de a cosidera că durerile pe care le acuză femeile au cauze emoționale, psihogene, de isterie sau hipersensibilitate și, prin urmare, nu sunt reale, ducând cel mai frecvent la diagnostice de sănătate mintală”.  Dar, eu îți pot spune ceva- traumele emoționale dezechilibrează prima oară sistemul endocrin, acestea dacă nu sunt acceptate si tratate, în timp afectează organele și sistemele, așadar tot hormonii sunt cei care duc la aceste dezechilibre, toată cascada de hormoni se activează să ne ajute, însă dacă noi nu îi ajutăm pe ei, în timp se creează din ce în ce mai multe dizarmonii, pentru că hormonii sunt muzica de fundal a corpului nostru. Ca să înțelegem mai bine, hormonii sunt mesageri, simptomele sunt mesajele. Mai exact, hormonii noștri sunt mesageri chimici, care poartă semnalul de la punctul de origine -- glanda care îi secretă (de pildă, ovarele, tiroida, pancreasul, glandele suparenale, hipofiza, epifiza, timus)—către țintă: celulele care reprezintă destinația finală. De exemplu, când este întuneric peste noapte, melatonina ne ajută să adormim; când răsare soarele, cortizolul ne trezește. Acest circuit face parte din ritmul nostru circadian.

CREDINȚA CĂ SUNTEM NIȘTE MAȘINĂRII BIOCHIMICE FRAGILE, CONTROLATE DE GENE, FACE LOC ÎNȚELEGERII FAPTULUI CĂ SUNTEM CREATORI PUTERNICI AI VIEȚII NOASTRE ȘI AI LUMII ÎN CARE TRAIM.

Dragile mele, doresc să vă spun că genele pe care le moștenim de la mama și tata nu sunt soarta noastră!
Așadar nu mai puneți totul pe genetic, întrucât totul ține de mediu. ”Bolile care sunt flagelurile zilelor noastre- diabetul, bolile cardiace, bolile autoimune și cancerul-scurt circuitează o viață fericită și sănătoasă. Însă aceste boli nu sunt rezultatul unei singure gene, ci ale unor interacțiuni complexe între mai multe gene și factori de mediu.” ne spune Dr Bruce H. Lipton
   Cheia e la tine, tu controlezi ”mașina” care te poartă în această existență!!!!!
Mulți/multe dintre noi duc vieți limitate nu pentru că așa trebuie, ci fiindcă cred că așa trebuie. 
Să revenim la noi, femeile și poveștile noastre.  Din poveștile femeilor- unele aveau un disconfort minor, dar cronic, pe care pur și simplu ”îl îndură” sau au luat medicamente ( de ex ibuprofen sau pilula contraceptivă) pentru a-l ține sub control. Multe au simptome la menstruație sau zilnice, care sunt jenante sau le provoacă anxietate- pentru ca DA, spun un DA mare: dezechilibrele hormonale, endocrine sunt răspunzătoare de anxietate, depresie, și majoritatea problemelor psihoemoționale; acum pe bune, cum să nu fie femeia irascilbilă, nervoasă, dacă pe ea o doare sau mereu nu se simte în largul ei....Și un număr surprinzător de femei îndură simptome sau afecțiuni îngrijorătoare, dureroase sau petrurbatoare care le afectează  starea zilnică și planurile de viitor, și care dacă nu sunt bagate în seama, ci doar inhibate cu ”chimicale”, în timp ne  vor afecta și mai mult viața. 
Poveștile femeilor au o temă comună: consultațiile medicale care le-au făcut sa se simtă invizibile, preocupările lor au fost ignorate, respinse și trecute cu vederea, sau au fost tratate fără respect. Un număr surprinzător de femei am fost umilite ( și eu am făcut în adolescența mea parte din această categorie și empatize cu toate dintre voi ☹ ), acuzate că sunt ”dramatice”. Extrem de multe s-au confruntat cu dificultăți în găsirea unui medic în care să aibă încredere sau au avut parte de o surprinzătoare lipsă de atenție și respect din partea medicilor, cele mai multe dintre ele fără să primească îndrumări suplimentare față de ce era scris pe rețeta medicală. Cum Dumnezeu să aibă timp medicul, pentru că în cele 15 minute de consultație, iar din alea 5 min întârzie, cum să fim ascultate și băgate în seamă?! Cum să ni se acorde iubire, empatie și respect, când suntem tratate doar de consum?!....pe repede înainte, pe bandă rulantă, iar la sfârșit plata, vă rog; iar plata nu e deloc de trecut cu vederea. Trist, da ... este  foarte trist ce se întâmplă cu noi, însă îți pot spune răspicat- draga mea zeiță, cheia vindecării, cheia unei vieți armonioase, sănătoase și prospere, este la tine! Dacă ai citit prospere, da...și știi de ce?! Pentru că odată ce echlibrezi hormonii, se vor echilibra și prosperitatea și abundența 😊, pe toate planurile.

Eu am trecut prin asta, și își pot spune că totul ține de MEDIU, și de cum vrei să acționezi pentru viața ta.

Prea multe femei au cosultat mai mulți medici, din mai multe domenii medicale, doar ca să primescă acelașii răspuns:- ”e doar stres, trebuie să te relaxezi mai mult”, ”este normal ca femeile să aibă dezechilibre hormonale- de ce nu încerci pilula contracepivă” sau ” ia calmante, încearcă un antidepresiv/ o pastilă împotriva anxietății/ somnifer” sau ”ar trebui să faci o intervenție chirurgicală” sau ”analizele ies bine, puțin la limita superioară, dar e de la stres”, sau ” este o pată aici, pare ca un mic fibrom, dar are loc să crească”, sau ”dacă ai uscăciune vaginală folosește geluri, nu e de la hormoni”, ”e normal să te doară” sau ”încă nu e de operat, așteptăm să crească să operăm”. Acestea sunt doar câteva dintre poveștile femeilor. Multe au plecat de la medic atât de confuze, încât se întrebau dacă nu cumva simptomele lor erau ”simple închipuiri”, așa cum insinuau sau le-au spus în mod direct unii medici! Multe s-au chinuit singure ani de zile, neștiind dacă simptomele lor erau normale sau semnalau o problemă gravă nedepistată. Prea multora li se prescriu medicamente pe care nu doresc să le ia, sunt nevoite să ia decizii cu privire la intervențiile chirurgicale, deși sunt prea tinere ca să le fie necesare și simt impactul imens al dezechilibrelor hormonale asupra vieții personale, intime și profesionale. Puterea și anduranța femeilor care fac față acestor provocări și care rezistă cu stoicism îndatoririlor cotidiene mă uimește dintotdeauna, pentru că am trecut prin asta și știu, știu prin ce trece fiecare femeie, însă eu am pus stop când am văzut că intrasem în caruselul medicilor și efectiv mă simțeam ca un hamster care se învărte pe roata lui, până amețește și ajunge în același punct. Aici vorbim despre cum spun eu: CARUSELUL HORMONAL- IADUL HORMONAL, și de ce spun asta, pentru că femeile care vin spre mine spun cam tot asta, ele îmi vorbesc despre durerile de spate, dureri în zona pelvină, de cap,  probleme menstruale, stare de spirit, calitatea somnului, infertilitate, viața sexuală, libidou scăzut, piele uscată, probleme de digestie, balonare, constipație, lipsă de concentrare, lipsă de energie, iar, aceste femei sunt tinere, adolescente, sportive, mame, profesoare, studente, directoare, actrițe, medici, asistente medicale, intructoare de yoga, barmanițe, cofetar, avocate, vânzătoare, arhitecte, antreprenoare, nutriționiste, soții, etc. Ele sunt dovada unei tendințe alarmante: creșterea frecvenței și intensității afecțiunilor hormonale feminine.

Unele s-au confruntat cu astfel de simptome dintotdeauna- cel puțin din adolescență, la altele au debutat odată cu intrarea într-o nouă etapă a vieții- când au încercat să rămână însărcinate, când au conceput după vârsta de 40 de ani sau după un eveniment extrem de stresant. Multe au luat ani de zile anticoncepționale, sunt derutate, descurajate, epuizate de ceea ce li se întâmplă, sau sunt frustrate de toată situația. Numărul și intensitatea poveștilor pline de tulburare, nedumerire și temeri secrete, nespuse, de multe ori profund contrastante cu imaginea publică de succes a celor ce împărtășesc, sunt impresionante.

Ce se întâmplă? De ce ni se întâmplă asta, de ce din ce în ce mai multe boli, dacă mulți afirmă de medicina a evoluat? De ce multe fetițe se transformă foarte devreme în femei și au menarhă de la vârsta de 7, 8 ani? Încotro ne îndreptăm- spre vremuri bune sau vremuri rele? De ce suferim în tăcere, aruncând vina pe noi sau pe hormonii noștri? Draga mea permite-mi să îți spun că a fi femeie nu este o boală!!!!!

În ultimii 70 de ani s-au produs schimbări uriașe în numeroase aspecte ale vieții noastre, de la alimentația modernă procesată chimic, la nivelul de stres, ciclul de somn, până la volumul ridicat de substanțe chimice din mediu (aer, sol, apă) care mimează activitatea hormonilor noștri, adică exact factorii ascociați fiecărei afecțiuni hormonale și ginecologice. Aaaa, și să nu mai spun de electrosmog, dar asta va fi alt articol.  Majoritatea oamenilor se confruntă cu o furtună totală- factori multipli și interdependenți care ne afectează permanent, resimțind simultan angrenajele care ne copleșesc și subminează ecosistemele interioare și exterioare. Problema nu constă în faptul că hormonii noștri sunt disfuncționali sau că predispozițiile noastre genetice ne predestinează dezastrului. În general corpul are marea capacitate și ne putem reveni cu ușurință în urma impactului unei expuneri minore sau unice, însă majoritatea femeilor se confruntă zilnic cu un tsunami de expuneri. Iar acest tsunami de mediu ne afectează pe toți, nu doar pe noi femeile.

Aceste ”lovituri” expozomiale ne bruiază căile de semnalizare hormonală, acele delicate rețele de mesageri endocrini, neurologici și imunologici, nervi, celule, ganglioni, și multe altele, care ar trebui să permită hormonilor noștri să circule cu relativă ușurință, zilnic și pe tot parcursul vieții noastre.  Aceste lovituri se acumulează, în cele din urmă dezechilibrând și copleșindu-ne capacitatea naturală de resetare. În opinia mea, acești factori sunt cauzele principale ale bolilor.

Dezechilibrele hormonale, endocrine și ginecologice sunt simptomele unor dezechilibre profunde fundamentale. Dăm vina pe mesageri când ei, în fapt, încearcă să ne avertizeze.

Dezechilibrul nutrițional poate crea confuzie producătorului nostru de hormoni –sistemul endocrin--și exact asta se întâmplă în cazul celor mai multe femei, dar și bărbați și copii.

      O nouă abordare medicală holistică pentru femei 
Draga mea, după cum se vede, nu e suficient să pui un diagnostic și să îl tratezi cu medicamente, intervenții chirurgicale (ele sunt bune când chiar nu mai ai ce face ), sau terapie substitutivă de hormoni, soluții oferite de diverși medici. S-ar putea să te ajute pe termen scurt, dar e ca un lecuoplast care astupă cauzele profunde, ascunse. Medicina convențională, alopată, nu cunoaște complexitatea majorității simptomelor și afecțiunilor cu care ce confruntăm, tratând efectele nu cauzele, așa încât problemele revin și, în cele din urmă suntem nevoiți să apelăm la solții mai drastice.

După multe cercetări, studii, cazuistică, experiență personală și rezultate cu pacienții mei, după toată situația prin care am trecut în ultimii ani, vaccinuri, virusuri—care au afectat direct sistemul endocrin; am decis să aprofundez mai mult sistemul endocrin pe înțelesul tuturor, și de aceea am creat un program terapeutic integrativ, de RECALIBRARE ENDOCRINĂ, program care integrează toate cele patru agregate--- TRUP-MINTE-SUFLET-SPIRIT---, în care să ofer suport, sprijin și o altă abordare femeilor și oamenilor care își doresc schimbarea, transformarea și evoluția, și mai ales să afle cauzele fundamentale ale problemelor.  Aici poți accesa programul
https://centrulsakura.ro/cursuri/806-recalibreaza-ti-sistemul-endocrin-2023-14-noiembrie-14-decembrie-program-online

Cauzele fundamentale ale dezechilibrelor și problemelor endocrine sunt interconectate; ca atunci când atingi un fir al pânzei de păianjen și vezi că se mișcă toată țesătura, funcția unei rădăcini le afectează pe toate celelalte. Când începi să vindeci dezechilibrele uneia sau mai multor zone, vei observa îmbunătățirea întregului sistem. O abordare holistică a sănătății femeii, care examinează ”întreaga ei ecologie” este vitală. Nu este niciodată prea târziu să beneficiezi de puterea incredibilă a hormonilor tăi, să-i vezi ca aliați și să-ți slăvești trupul uimitor. Am învățat mulți oameni să-și cunoască trupul, să utilizeze alimentația, suplimentele naturale și să adopte un nou stil de viață pentru echilibrul hormonal și să se redreseze cu ușurință atunci când ”se confruntă cu viața”. Am văzut cum oamenii își câștigă încrederea în ei și preiau controlul sănătății lor. Nu spun că e rapid și ușor; pentru unii poate fi mai dificil. Dar timpul și experiența mi-au arătat că orice om, femeie se poate simți mai bine și își poate redobândi încrederea în propriul trup, și implicit bucuria de a trăi. Mai ales dacă suntem în grup, în comunitate, unde empatia și susținerea își face cunoscută prezența.
Sunt convinsă că și tu poți!

Cu dedicare și susținere, pentru spiritul, trupul și mintea ta, 
Claudia Maria Murariu
Articol scris în 22.10.2022