andajarea neuromusculară și bandajarea limfatică (Kinesio Taping/ Kinesio Lymph Taping) este o tehnică de bandajare adezivă, special concepută pentru a facilita procesul de vindecare al organismului. Aceasta este o metodă brevetată în anul 1970 de către Dr. Kenzo Kase din Japonia, inițial fiind foarte utilizată în competițiile sportive pentru tratamentul leziunilor atleților, iar mai apoi, treptat, a fost folosită pentru diferite alte afecţiuni medicale. În anul 2008 au fost cunoscute în toata lumea, când sportivii de la Olimpiada din Beijing aveau aplicate benzi fie pe genunchi, fie pe umeri, iar prin coloraţia acestora au atras curiozitatea.
În acea perioadă, metodele de bandajare elastică au fost dezvoltate pe baza științei mișcării (Kinesiologia) și a activității mușchilor, fiindcă ambele - mișcarea și activitatea musculară - sunt esențiale în menținerea și restabilirea sănătății. Conceptul din spatele acestei teorii este că mușchii contribuie atât la mișcarea corpului, cât și la buna circulație a sângelui, sistemului limfatic dar și la reglarea temperaturii corpului.
Aşadar, banda kinesiologică, urmărind diferiţi receptori din sistemul somatosenzorial, atenuează durerea, facilitează drenajul limfatic şi vascularizarea prin elevarea microscopică a pielii. Acest efect de elevare a pielii formează striaţii la nivelul ţesutului cutanat şi subcutanat, astfel creând spaţii interstiţiale mai mari, permiţând în acest fel un aport ridicat de oxigen. În acest fel, se stimulează deschiderea vaselor limfatice, iar presiunea asupra receptorilor durerii se reduce considerabil. Efectul creat între bandă și piele permite mișcarea fiziologică, activându-se astfel procesul de autovindecare al organismului. Cu alte cuvinte, banda kinesiologică facilitează exact aceleași procese pe care le-ar facilita și organismul în condiții optime.
Banda kinesiologică este o bandă elastică din bumbac de o calitate superioară, elasticitatea acesteia fiind similară cu cea a pielii umane. Având o captuşeală sub formă de valuri, din adeziv acrilic, hipoalergic, banda reduce riscul apariţiei iritaţiilor şi permite pielii să respire. Proprietăţile adezivului de la suprafaţa benzii sunt activate de căldura corpului. Banda este impermeabilă şi rezistentă la apă. Calităţile speciale ale benzii îi permit să fie purtată mai multe zile, acționând ca un tratament de 24 h/zi şi accelerând procesul de recuperare.
Bandajarea se face numai de cadre specializate pentru ca rezultatele să fie cele scontate.
Bandajarea se recomandă în multe afecţiuni reumatice, posttraumatice, postoperatorii, neurologice, limfedeme, contracturi musculare.
Câteva recomandări sunt :
• artrită, artroză, periartrită, bursită, sinovită;
• scolioză, cifoză, hiperlordoză, lombosciatică;
• lombalgie, spondiloză, hernie de disc, dureri de spate în general;
• sechele de entorsă, luxaţii, fracturi, rupturi de ligament, fracturi de coaste;
• contracturi, întinderi şi rupturi musculare, torticolis;
• stază venoasă cu edeme pe picioare;
• limfedem, drenaj limfatic după operaţii de mastectomie, histerectomie-pentru limfedem este bandajare specială, cu benzi speciale pentru acumulări mari de limfă;
• ameţeli, dureri de cap, constipaţie, sforăit etc.
Bandajare limfatică post liposucție - este vizibilă drenarea limfei în condiții excelente, iar procesul de vindecare și recuperare are loc mult mai repede.