inetoterapie-Terapie prin mişcare.
Kinetoterapia este o terapie realizată cu ajutorul mișcării prin care se ȋncearcă să se restabilească anumite funcții ale corpului. Kinetoterapia nu este sinonimă cu gimnastica medicală, deși o ȋnglobează. Kinetoterapia utilizează mișcarea pentru a regla dezechilibrul prezent la nivelul organismului, tulburare care poate duce la apariția anumitor boli.
Cum funcționează kinetoterapia?
Ȋn cadrul ședințelor, un kinetoterapeut alege cele mai potrivite programe de exerciții care să stimuleze mușchii pacientului, ȋn cazul ȋn care abilitățile sale motorii au fost afectate de o boală sau de un accident.
De asemenea, ȋn funcție de nevoile pacientului, specialiștii pot recomanda un program care să ajute bolnavul să realizeze exercițiile cu ajutorul hidroterapiei sau cu ajutorul unor dispozitive speciale. Stresul cotidian și bolile creează probleme musculare, iar prin kinetoterapie, aceștia se pot regenera. Ȋnainte de a ȋncepe un program, specialistul evaluează pacientul din punct de vedere motric și muscular.
Obiectivele kinetoterapiei se referă ȋn primul rând la redobândirea forței musculare și a capacității de a face efort, la redobândirea controlului și a echilibrului muscular, la ȋmbunătățirea legăturii dintre creier și mușchi, precum și la corectarea traumatismelor.
Scopul kinetoterapiei este de a restaura funcțiile normale ale nervilor, mușchilor, normalizarea digestiei, a mișcării, a funcțiilor endocrine, a imunității sau chiar a funcțiilor unor organe.
Tipuri de kinetoterapie
Kinetoterapia de recuperare. Este cea mai importantă secțiune, deoarece prin intermediul mișcării se urmărește refacerea funcțiilor organismului diminuate ȋn urma unor traumatisme sau ȋn urma unor boli. Ȋn cazul ȋn care un mușchi este afectat ireversibil, se urmărește antrenarea altor mușchi care să preia parțial din funcțiile celui afectat.
Kinetoterapia profilactică. Ȋn cadrul aceste terapii, se urmărește menținerea stării de sănătate sau oprirea cronicizării unei boli, atât prin intermediul exercițiilor fizice, dar și prin masaj medical sau prin intermediul tehnicilor de relaxare.
Ce afecțiuni previne și tratează
Kinetoterapia ȋncearcă să stimuleze ȋntregul potențial al corpului pentru a elibera energie, tocmai de aceea kinetoterapeuții ȋncearcă să stimuleze pacientul din trei sau chiar patru perspective: cea fizică, chimică, emoțională și uneori spirituală. Ȋn cadrul ședințelor de kinetoterapie, pe lângă stimularea fizică, specialiștii căută și anumite dezechilibre ale organismului care stau, de obicei, ȋn spatele problemelor de sănătate.
Kinetoterapia tratează o serie de afecțiuni precum:
• stresul;
• tulburările musculare;
• tulburările nervoase ( accident vascular cerebral, paralizie, boala Parkinson);
• tulburările respiratorii- recuperare și prevenție respiratorie
• tulburările ortopedico-traumatice;
• tulburările reumatologice (poliartrita reumatoidă, coxartroză, gonartroză);
• maladiile congenitale;
• tulburările cardiovasculare (cardiopatie ischemică, sindromul de ischemie periferică progresivă cronică, boala varicoasă);
• alergiile;
• afectiuni cardiovasculare- recuperare cardiovasculară
• deficiențele nutriționale;
• problemele emoționale sau de ȋnvățare.
Tehnici utilizate ȋn kinetoterapie
Fiecare mușchi are o legătură directă cu un organ, iar atunci când un mușchi este slăbit sau imobilizat, pot apărea disfuncții și la nivel organelor. Tehnicile utilizate ȋn kinetoterapie variază ȋn funcție de boala pacientul, ȋnsă de cele mai multe ori, kinetoterapia ajunge să combine partea de exerciții fizice cu presopunctura, cu masajul limfatic, cu sfaturile nutriționale sau chiar cu manevre pentru scăderea hipertoniei musculaturii.
Mișcarea este cu siguranță o cale sigură prin care organismul se poate echilibra la orice vârstă.
Programele de kinetoterapie, la nivelul activ, le puteti face și dumneavoastră acasă, odata ce le învățați și le exersati cu un kinetoterapeut.