steopatia, în general, este o terapie manuală neconvenţională, fiind latură a medicinei, care utilizează diferite tipuri de tehnici de manipulare fizică a structurii osoase, a ţesutului muscular, visceral şi fascial, pentru a restabili sau menține micromobilitatea și micromişcarea structurilor corpului. În secţiunea de OSTEOPATIE GENERALĂ găsiţi mai multe detalii despre istoria și specificațiile osteopatiei.
CE ESTE OSTEOPATIA CRANIOSACRALĂ?
Osteopatia craniosacrală este o ramură a osteopatiei generale, care implică un tratament blând, direct şi indirect, manual, ce are ca scop evaluarea şi îmbunătăţirea funcţionării sistemului craniosacral. Această abordare este benefică persoanelor la care manipularea structurală (sau mobilizarea) este contraindicată, precum persoanele în vârstă sau femeile însărcinate.
Osteopatia craniosacrală a fost creată și dezvoltată în anii 1930 de William Garner Sutherland, un student osteopat american al dr.A.T.Still. În timpul studiilor, acesta a realizat că anatomia structurilor craniene este realizată în așa fel încât să permită o micromișcare între aceste structuri, existând o mișcare intrinsecă de expansiune/retracție, numită „Mișcarea Respiratorie Primară” (MRP).
“William Garner Sutherland,DO (1873–1954) a pus bazele osteopatiei craniene, a fost un medic osteopat american și o figură importantă în medicina osteopatică americană . Câteva dintre tehnicile sale de terapie manuală sunt încă practicate astăzi de către practicienii medicinei osteopatice. Sutherland a fost primul medic osteopat care a conceptualizat abordarea craniană și a predat-o sistematic. Cu toate acestea, Sutherland l-a recunoscut pe Andrew Taylor Still ca dezvoltator al tuturor osteopatiilor, inclusiv al abordului cranian. Sutherland a fost prima persoană care a pretins că a simțit o schimbare ritmică a formei oaselor craniului. Mai târziu a aplicat această mișcare tuturor țesuturilor corpului și această mișcare este agentul schimbării în țesuturile disfuncționale. Mai târziu a numit această mișcare „Respirația primară” a corpului.
”Tratamentul craniosacral permite organismului să-şi joace rolul de autoreglare și autovindecare, ajutând astfel la calmarea durerilor fizice, fie ele acute sau cronice, dar și la calmarea, eliberarea şi echilibrarea tensiunilor psihoemoţionale, a traumelor psihice şi a echilibrului energetic.
Tehnica presupune, în mare parte, aplicarea ușoară a presiunii de-a lungul coloanei vertebrale şi la nivelul capului, pentru a elibera şi echilibra presiunea din membranele intracraniene. Armonizarea ritmului craniosacral se va reflecta în starea de sănătate a întregului corp.
Principiul tratamentului:
Tratamentul craniosacral se face cu ajutorul sistemul nervos central, al lichidului cefalorahidian, a membranelor durale (meningele), a oaselor craniului (oase structurale și oase funcționale în număr variabil) şi cu ajutorul osului sacrum de la baza coloanei vertebrale.
Unul dintre punctele esențiale ale osteopatiei craniene este că terapeutul lucrează cu sănătatea și nu împotriva bolii, servește ca punct de sprijin pentru organismul care se va elibera de tensiunile pe care trebuie să le producă în mod natural, pentru a se adapta la traume, fie ele fizice sau emoționale. Căutarea originii primare a disfuncției joacă un rol important în domeniul craniului, având în vedere existența legăturilor diferitelor oase între ele.
Tratamentul craniosacral va acționa asupra oaselor craniului și a suturilor acestora, dar și asupra meningelui, a sistemului circulator, a sistemului nervos central și asupra diferitelor țesuturi ale organismului, precum țesuturile conjunctive, mușchii și tendoanele acestora, ligamentele și viscerele.
Terapeutul va evalua, cu graţie şi fineţe, prin palpare, libertatea de miscare a diferitelor oase craniene. Tehnicile de tratament variază în funcție de disfuncție și indicație! Ele sunt în mare parte indirecte. Acestea permit creșterea mobilității țesuturilor și promovarea unei bune vascularizații și inervații, un drenaj sangvin și limfatic satisfăcător.
Terapeutul face prize speciale pe craniu, coloană vertebrală, sacrum sau torace, relaxând aceste zone și stimulând prin mișcări ușoare de tracțiune, sau prin inducție, curgerea fluidului dintr-un loc în altul al corpului.
Mișcările practicate de terapeutul osteopat sunt foarte ușoare. Cu toate acestea, pacientul simte adesea o senzație de căldură și flux de energie, care pot radia în alt loc decât unde terapeutul are mâinile. În timpul tratamentului, pacientul se relaxează profund și cel mai adesea, adoarme.
După tratament, organismul va putea să integreze toate aceste noi informații și să-și recapete toate abilitățile de autoreglare. În zilele următoare şedinţei, majoritatea pacienţilor mărturisesc că simt o oboseala profundă, însă sănătoasă.
Avertisment: Anumite tulburări necesită o excludere prealabilă a oricărei boli sau patologii subiacente!!!
Osteopatia craniosacrală (şi structurală) este o abordare care ar putea fi aproape autosuficientă, deoarece acționează asupra ţesutului profund şi nu este traumatizantă, deci nu are contraindicaţii sau limită de vârstă.
Această terapie este extraordinar de benefică femeilor însărcinate şi bebeluşilor!
***Specific că toate tensiunile, traumele, dezechilibrele psihice, emoţionale, spirituale, absolut toate se întâmplă şi se resimt în corp, în ţesuturi, în celule, la nivel nervos - de aceea apar durerile fizice, contracturi musculare, probleme ale pielii, ochilor, articulațiilor, ţesuturilor. În asemenea situații, când deja emoţia a afectat fizicul, când mintea sabotează corpul şi apar durerile şi dezechilibrele endocrine, hormonale, anxietate, disfuncţii tiroidiene, disfuncţii de glandă hipofiză (adenom de hipofiză), epifiză, probleme metabolice care ţin de pancreas, probleme hormonale care afectează organele genitale (ovare, prostată), apariţia depresiei şi multe altele, este imperios să apelaţi la un terapeut care lucrează global, pe corp, pe ţesuturi, şi nu doar pe minte, aşa cum lucrează psihologii sau psihoterapeuţii. Psihologii pot ajuta până la un anumit nivel, ceea ce ţine de minte…însă, să ne amintim că: MINTEA ESTE GĂZDUITĂ DE CORP! FĂRĂ CORP…ADIO MINTE! Mintea poate fi cea mai bună prietenă a noastră dar și cel mai mare inamic. Pentru a ne gestiona mintea este nevoie să ne cunoaştem inteligenţa corporală, să ”facem cunoştinţă” cu trupul nostru şi să îi descoperim minunata existenţă !
***ATINGEREA ESTE VINDECĂTOARE - IAR CORPUL ARE NEVOIE DE ATINGERE PENRU A SE ELIBERA DE DURERE, PENTRU A SE ECHILIBRA ŞI AUTOVINDECA!***
Diferenţa dintre Osteopatie CranioSacrală şi Terapie CranioSacrală
Osteopatia craniosacrală este efectuată cu multă experienţă de un specialist cu studii superioare medicale, care cunoaşte anatomia şi fiziologia corpului uman (terapeut în osteopatie).
Terapia Craniosacrală poate fi efectuată de oricine care face cursuri în acest domeniu şi îşi doreşte să înveţe şi să cerceteze, fără a fi nevoie de pregătire universitară medicală.
Terapia Craniosacrală este o metodă modernă de evaluare şi tratament, utilizată pentru depistarea tulburărilor patologice ale biomecanicii sistemului craniosacral, corpului, a organelor și ţesuturilor, cu tehnici manuale blânde și de mare rafinament.
Trebuie ştiut însă că Terapia CRANIOSACRALĂ, metoda UPLEDGER, provine din osteopatie şi devine terapie de sine stătătoare, dezvoltată, demonstrată ştiinţific şi practicată cu succes de doctorul canadian John E.UPLEDGER.
Astfel, dr.UPLEDGER, preia teoriile lui William Garner Sutherland, fondatorul osteopatiei craniene, şi conducând un grup de oameni de ştiinţă din diverse domenii – anatomie, fiziologie, biofizică şi bioinginerie – duce la bun sfârşit un studiu ştiinţific extrem de amplu, care explică funcţionarea şi utilizarea sistemului craniosacral în evaluarea şi tratarea disfuncţiilor creierului şi ale coloanei vertebrale.
În Centrul Sakura puteţi beneficia atât de Terapie CranioSacrală, cât şi de Osteopatie CranioSacrală! Terapeutul va face ceea ce va simţi că este nevoie pentru dumneavoastră.
Bibliografie:
https://en.wikipedia.org/wiki/William_Garner_Sutherland