e este osteopatia viscerală?
Osteopatia viscerală reprezintă un întreg set de tehnici efectuate pe diferite organe ale corpului uman.
În timp ce terapuţii/osteopații care efectuează osteopatie structurală lucrează predominant la echilibrul mușchilor, oaselor, ligamentelor și tendoanelor, terapeuţii specializaţi pe visceral iau în considerare atât mișcările cât și calitatea organelor interne (numite și viscere: stomac, ficat, intestine, plămâni etc.) pentru a trata implicit spatele, gâtul, problemele cu umerii și picioarele.
Viscerele sunt organele care umplu cavitățile corpului, cum ar fi cavitatea toracică, abdominală și pelvină.
Osteopatia viscerală va acționa, așadar, asupra organelor precum ficatul, stomacul, plămânii, inima, intestinele, rinichii, sistemul urogenital etc.
Toate aceste organe sunt conectate între ele cu mușchii, ligamente și cu structurile osoase din jur.
Terapeutul va simți sub degete un țesut care și-a pierdut elasticitatea și contractibilitatea.
Această tensiune mecanică va perturba mobilitatea și buna funcționare a țesuturilor din jur, ceea ce va provoca o leziune membranoasă.
Aceste leziuni sunt adesea rezultatul unor traume directe și indirecte, un factor psiho-emoțional sau secundar unei boli inflamatorii.
Un țesut sau o membrană care și-a pierdut elasticitatea creează o problemă mecanică generală și apoi, apariția unui simptom. Acest simptom poate fi la distanță de leziunea inițială.
Această apariție poate fi foarte puternică și bruscă, chiar disproporționată față de trauma experimentată cel mai recent. De exemplu, durerea lumbago s-a dezvoltat în urma unei mișcări foarte simple. Invers, un blocaj vertebral, poate provoca și o tulburare viscerală!
Trebuie să fim atenți la diferitele semnale pe care ni le trimite corpul!
În lumea occidentală ne place să distingem spatele de față, susul de jos, uitând adesea că trupul acționează ca o singură unitate!!!
Terapeuţii specializaţi se uită întotdeauna la întregul trup, pentru a înțelege sursa durerii, mai exact, ei privesc dincolo de zona simptomatică. În timp ce alţii ar privi întotdeauna mai întâi aspectele mecanice ale unei leziuni, ei trebuie să contemple alte aspecte ale corpului. Dacă pacientul nu răspunde la acea primă linie de acțiune structurală, trebuie să ținem cont de aspecte suplimentare ale sănătății pacientului și să le abordăm.
Când vine vorba de osteopatia/terapia viscerală, terapeuţii aplică aceeași abordare. Stomacul și ficatul sunt suspendate de ligamente, la diafragmă. Deci, atunci când aceasta nu se mișcă eficient, afectează structurile care sunt atașate de ea.
Un bun exemplu ar fi atunci când ne confrunțăm cu situații stresante. Adesea, în aceste cazuri, dezvoltăm un model de respiraţie superficială. Dacă diafragma nu se mișcă corect, stomacul, ficatul, pancreasul, intestinele, vor fi afectate. Pe termen lung, poate duce la arsuri de stomac, hernie hiatală, dureri de stomac sau probleme digestive. Și mai jos, ar putea duce și la dureri cornice de spate.
Cum poate provoca abdomenul dureri de spate?
Stomacul, ficatul, intestinele și alte viscere sunt parțial inervate de nervi care ies din măduva spinării (găzduită în coloana vertebrală). Dar traiectul nervos merge în două sensuri: spre stomac care trimite, la rândul său, mesaje înapoi și măduva spinării, de aceea medicina tradiţională chineză numeşte abdomenul “al doilea creier sau creier emoţional”. Dacă durerea este constantă și cronică, stomacul va „bombarda” nivelul măduvei spinării (prin nervul splanhnic mare) de mesaje care ar putea fi interpretate ca durere musculară în mijlocul spatelui de către creier.
De aceea ne interesează să ştim de la pacient obiceiurile alimentare, intoleranțele alimentare și antecedentele de posibile boli. Pot avea un impact direct asupra spatelui. Același lucru este valabil și pentru problemele de intestine și oricare alte viscere, inclusiv cele urinare şi ginecologice.
Așadar, este zona viscerală un aspect important în buna funcţionare a trupului?
Este cu siguranță un aspect pe care nu îl putem ignora! Toate viscerele au un rol fiziologic puternic în sănătatea noastră! Noi absorbim vitaminele din intestine. Ficatul detoxifică organismul. Pancreasul produce insulina care reduce nivelul de zahăr din corpul nostru. Buna lor funcțiune este necesară pentru bunăstarea ființei umane.
De asemenea, merită menționat faptul că organele interne sunt expuse și vulnerabile la emoții și sănătatea mintală. Inima bate mai repede când vă este frică. Puteți experimenta „fluturi” în stomac. Stresul la interviu sau la examen vă poate face mișcările intestinale mai frecvente. Traumele emoționale își pot lăsa urme și pe viscere, și pot afecta biomecanica din jurul acesteia. Ignorarea acestor aspecte ar însemna ignorarea din ce este făcută ființa umană: o întreagă unitate simplă, cu laturile ei emoționale și fizice.
De aceea, Osteopatia este considerată o terapie alternativă, holistică. În Medicină alternativă, privim și tratăm persoana ca un întreg, nu ca părți ale întregului!
În Centrul Sakura, când se lucrează pe terapie viscerală, se pot integra şi principii TAO, tehnici din Medicină Tradiţională Chineză și Respiraţie Diafragmatică Conştientă.