centrulsakura@gmail.com       0769231018  Instagram Centrul Sakura    Youtube Centrul Sakura    Facebook Centrul Sakura Terapie Bucuresti                

         0769231018           

Terapia Craniosacrală şi Eliberarea somatoemoţională Centrul Sakura Bucuresti
T

erapia Craniosacrală şi Eliberarea Somatoemoţională este terapia care prin utilizarea de diverse metode și tehnici manuale blânde, activează mecanismele neuronale ale corpului, urmărind redobândirea și menținerea sănătății prin restabilirea echilibrului biodinamic și stimularea procesului de autovindecare, a întregului organism.
Se activează medicul interior, se restabilesc fluxurile de lichide din corp și se realiniază corpul fizic.
Terapia Craniosacrala își are originile în osteopatie.
-Osteopatia a fost creată/născuta în anul 1874, în Virginia, de un medic american, Dr Andrew Taylor Still, născut în 1828.
-William Garner Sutherland, student al doctorului Still , a pus bazele osteopatiei craniene în anii 1900 și este considerat părintele osteopatiei craniene. El a descoperit mişcări intrinseci ale oaselor din cap, iar cercetarea sa a dezvăluit diferite ritmuri în organism. Acesta a dedus şi, în final, a demonstrat, că aceste deplasări sunt legate în mod inexplicabil cu sănătatea mentală, fizică şi emoţională, şi că restricţia acestora corespunde unei reduceri a capacităţii naturale de auto-vindecare.

-De la doctoral Sutherland a studiat doctoral John Upledger, care a distribuit și făcut cunoscut în lume termenul și titlul de terapie craniosacrală.

Pe lângă sistemul circulator şi respirator, avem şi un al treilea sistem/ritm în corp.
Acesta este RITMUL CRANIOSACRAL, un sistem anatomic bine definit, care rezultă din creşterea şi scăderea volumului de lichid cefalorahidian în interiorul şi în jurul sistemului.
Ritmul sistemului Craniosacral este considerat a fi RESPIRAŢIA VIEŢII sau mișcarea respiratorie primară - cum este numita în osteopatie, care determină funcţionarea corectă în circulaţia sangvină, limfatică, în sistemul respirator, hormonal, osteomuscular, în intreg corpul.

RITMUL CRANIOSACRAL
Sistemul Craniosacral are un ritm propriu. Acest ritm este dat de lichidul cerebrospinal (cefalorahidian) care se produce din sânge pe pereţii  ventriculelor şi cu o anumită presiune irigă tubul dural şi întregul corp. Ritmul Craniosacral optim este de 6-14 cicluri pe minut, însă diferă de la o persoană la alta, dar pentru un om trebuie să fie constant, de-a lungul vieţii. O rată mai mică sau mai mare a ritmului duce la disfuncţii în sistem, care la rândul lor cauzează anumite dereglări şi boli în toată fiinţa.
Pentru un ritm Craniosacral sănătos, cutia craniană şi vertebrele sacrale au rolul cel mai important. Un terapeut pregătit poate să palpeze ritmul craniosacral şi poate ajuta prin Terapie restabilirea ritmului craniosacral (RCS) la nivel optim.

Sistemul cerebrospinal/cefalorahidian:
Comparat cu un sistem hidraulic semi-închis conţinut în interiorul membranei impermeabile dura mater care acoperă creierul şi măduva spinării, sistemul craniosacral permite producţia, circulaţia şi reabsorbţia lichidului cefalorahidian. Lichidul cefalorahidian menţine funcţiile fiziologice cu ajutorul cărora creierul şi sistemul nervos se dezvoltă şi funcționează.
Terapia craniosacrală, prin punerea mâinilor, dedicarea, intenția și atenția terapeutului, stimulează procesul natural de auto-corectare şi auto-vindecare a corpului, este eficientă în nenumărate afecţiuni asociate cu dureri şi disfuncţii, fiind utilizată şi profilactic, pentru orice tip de vârstă.
 Aceasta s-a dezvoltat din experienţa clinică, ce arată că sănătatea este ceva activ şi nu reprezintă doar absenţa bolii. Sănătatea este expresia vieţii şi e responsabilă pentru organizarea milioanelor de lucruri care se petrec în mod constant în corpul nostru.

MIŞCAREA OASELOR

În cutia craniană, fiecare os se află în permanentă mişcare datorită membranelor creierului şi a lichidului cerebrospinal. În mişcarea sistemului craniosacral la nivelul capului, ajută următoarele oase: osul temporal, frontal, parietal, occipital, sfenoid, etmoid, nazale, lacrimal, zigomatic, maxilar, mandibula, palatin, vomer.
Muşchii cei mai importanţi care ajută mişcarea sistemului craniosacral sunt muşchii scurţi ai gâtului, muşchiul trapez, mușchiul sternocleidomastoidian, temporal, mușchii faciali, digastrics, maseter, muşchii bazinului, Piriform, iliac, gluteus maximus, etc.
Membranele care participă la mişcarea craniosacrală sunt: dura mater, falx cerebri, tentorium cerebelli.    
Suprasolicitarea articulațiilor craniene poate influența toată structura craniosacrală: se suprasolicită oasele cutiei craniene şi această suprasolicitare se transmite prin sistemul membranos mai departe, în toată structura osteoarticulară a corpului. În felul acesta, pot apărea restricții și asimetrii în sistem, se schimbă poziţia umerilor, bazinului, poziţia mâinilor, picioarelor.
Aici intervine terapia, ajutând la restabilirea sistemului osteoarticular și implicit la restabilirea întregului sistem corporal.
Într-o şedinţă tipică de terapie craniosacrală se stă de obicei întins pe o masă de tratament. Terapeutul va face contact punându-şi mâinile uşor pe corpul pacientului, observându-l. Primul lucru pe care pacientul îl va observa este un sentiment de relaxare profundă, care va dura, în general, de-a lungul şedinţei. Această degajare de tensiune se extinde de multe ori şi în viaţa de zi cu zi.
Aceasta este o terapie blândă, care are ca scop intensificarea activităţii sistemului craniosacral şi, prin aceasta, restabilirea funcționării optime a sistemului nervos şi a celorlalte sisteme şi organe ale corpului.
Deşi foloseşte manipulări cu presiune foarte uşoară, este o terapie cu efecte radicale în optimizarea sistemului de auto-vindecare şi a refacerii stării fizice, mentale, emoționale şi spirituale.
Este adecvată tuturor grupelor de vârstă şi se adresează atât celor cu probleme de sănătate, cât şi celor care doresc să-şi menţină un tonus de viaţă normal, să facă faţă mult mai uşor stresului zilnic.
Terapia Cranio-Sacrală este o metodă de evaluare şi corecţie, care stimulează procesul natural al corpului de auto-corectare, auto-vindecare şi mecanismul individual de însănătoşire naturală.

 

Terapia CranioSacrală ajută la alinarea durerii şi la ameliorarea unei game largi de boli şi disfuncţii cum ar fi:
    • migrene, dureri de maxilar şi dureri de cap;
    • dureri cronice de gât şi spate;
    • stres şi probleme legate de tensiuni nervoase;
    • tratament post traumatic după intervenţii chirurgicale;
    • afecţiuni ale creierului şi măduvei spinării, ca urmare a accidentelor;
    • stres post traumatic;
    • disfuncţii post chirurgicale;
    • oboseală cronică;
    • boli ale copilăriei;
    • colici;
    • autism;
    • dificultăţi de învăţare, dislexia;
    • scolioză, cifoză, lordoză;
    • dureri de picioare, nerv sciatic;
    • hernie de disc;
    • la noi născuţi, ca tratament post traumatic după naştere;
    • scleroză multiplă, ateroscleroză;
    • probleme emoţionale, depresii, disfuncţii ale sistemului nervos;
    • oboseli, insomnii;
    • probleme de metabolism;
    • hormonale, endocrine, hipertiroidie, hipotiroidie;
    • hipertensiune, hipotensiune;
    • la femei, în timpul sarcinii sau după naştere;
    • eliberarea traumelor emoţionale;
    • dezechilibre ale sistemului nervos;
    • dereglări ale sistemului nervos central;
    • deterioare a funcţiilor de coordonare motorie;
    • disfuncţii ale articulaţiei temporo-mandibulară;
    • boli neurovasculare şi ale imunităţii.
 
CONTRAINDICAŢII:
    • sângerări, traumatisme acute, anevrisme craniene;
    • fisuri, fracturi ale craniului;
    • traume acute ale coloanei vertebrale, rupturi;
    • meningite acute.

Recomand Terapia Craniosacrală măcar o dată în viaţă fiecărui om! Efectele ei sunt minunate și extrem de benefice corpului! Combinată cu diverse tehnici, în funcţie de necesităţile fiecărui pacient, aşa cum se efectuează în Centrul Sakura, terapia craniosacrală are efecte imediate.
Scopul terapeutului este să ajute prin mâinile sale, prin toate informațiile și instrumentele pe care le deține, la restabilirea stării de sănătate pentru fiecare pacient în parte.